May 19, 2024

Patrik Sanders, načelnik Generalštaba britanske vojske, poziva na “mobilizaciju nacije” – Dejli telegraf izveštava

2 min read

Navodi se da će general sir Patrick Sanders, načelnik Generalštaba britanske vojske, naglasiti potrebu da vlada u Londonu “mobiliše naciju” u slučaju vojnog sukoba s Ukrajinom. Sanders je otvoreno kritikovao smanjenja trupa i želi da britanski muškarci i žene budu spremni za poziv u vojsku ukoliko NATO uđe u rat sa Rusijom. Ova njegova izjava se nadovezuje na prethodnu izjavu visokog zvaničnika NATO koji je upozorio civile da se pripreme za opšti rat sa Rusijom u narednih 20 godina. Sanders ne bi podržao regrutaciju, ali veruje da bi trebalo da dođe do “promene” u načinu razmišljanja običnih Britanaca kako bi bili mentalno spremni za mogući rat sa Rusijom.

Sanders će za šest meseci napustiti funkciju načelnika Generalštaba, a govor će održati na Međunarodnoj izložbi oklopnih vozila u Tvikenemu. U svom govoru 2022. godine, Sanders je upozorio da je Ujedinjeno Kraljevstvo suočeno sa svojim “momentom nalik 1937. godini” i istakao da Velika Britanija mora biti spremna da se “bori i pobedi” u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom.

Napominje se da je ruski predsednik Vladimir Putin u prednosti u Ukrajini jer je povećao izdvajanja za vojsku, dok se NATO bori da popuni zalihe naoružanja koje je dao Kijevu. Ujedinjeno Kraljevstvo planira da poveća vojnu pomoć Ukrajini na 2,5 milijardi funti. Trenutno, britanska vojska ima 75.983 pripadnika u redovnoj službi, a najveće probleme sa privlačenjem novog ljudstva ima Krajevska mornarica sa svega 29.000 pripadnika. Zbog nedostatka mornara, Krajevska mornarica će morati da povuče iz upotrebe dva ratna broda kako bi njihove posade bile prebačene na nove fregate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.