May 19, 2024

Marko Đurić na sednici Saveta bezbednosti UN

2 min read

Moja zemlja podržava teritorijalni integritet BiH, ali i nadležnosti RS. Želim da govorim i u ime budućih generacija, koje ne zaslužuju da provedu život u istorijskim rovovima koje su iskopale druge generacije… Mislim da svi treba da pognu glavu pred svim žrtvama.

Želim sada da pitam sve one koji su predložili ovaj nacrt BiH. Ova rezolucija koja je pokrenuta bez konsenzusa u BiH, je dovoljan razlog da ponovo pogledamo ovaj dokument – rekao je Đurić.

Istakao je da se stepen etničkih tenzija ponovo povećava. Došlo je do podele u MZ, oko pitanja o kome treba da svi budu jednoglasni.

Rezolucija o Srebrenici je pripremljena je u potpunoj tajnosti bez konsultovanja entiteta i izabranih predstavnika i bez pokušaja da se uvaži na stotine hiljada drugih žrtava. Napravljena je uprkos onome što zahteva podršku drugih naroda – rekao je Đurić.

Pomenuo je i da je reč o pravilima SB. – Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje sve zločine, naročito masakr u Srebrenici.

Viši funkcioneri Srbije, uključujući dva predsednika, odali su počast žrtvama u Potočarima. Međutim, želim da postavim pitanje onima koji su inicirali rezoluciju – Šta će te reći ovde prisutnima Duški i Svetlani Stanić koje su sa 8 godina bile zlostavljane u logoru samo zato što su Srpkinje, takođe Rajku Konjeviću koji je zatekao članove porodice zaklane… Sve te žrtve su manje vredne sećanja?

– upitao je Đurić. Pomenuo je da sve žrtve treba da imaju jednaka prava da se njihov bol čuje.

– Treba imati jednaku pravdu za sve žrtve rata u BiH – poručio je Đurić, te dodao da je stvarni razlog ove Rezolucije otkrio Konaković, koji je pre par dana rekao “kako Srbija ne zaslužuje ništa sem da bude prezrena”. Time je ukazao da ne želi dobre susedske odnose, pojasnio je Đurić, te dodao da se dešava egzodus u BiH te pitao kako će uopšte ostati ukoliko se stalno otvaraju stare rane.

Ne želim da naš region obrezne u mržnju, tako što će se prisećati onoga što se desilo… Da li žele da žive u ogorčenju ili da grade budućnost – rekao je Đurić. Đurić je rekao da umesto iskopavanja starih rovova, treba napraviti novu Rezoluciju koja će voditi pomirenju i prosperitetu u BiH, jer naš region ima najveći potencijal za razvoj.

– Tretirajmo sve žrtve jednako bez osvete kroz politički diskurs. Moramo izgraditi poverenje… – rekao je Đurić.

Pozvao je još jednom da svi zajedno rade na prevazilaženju ovih problema i da se trebaju prevazići podele kako se bolna istorija nikada ne bi ponovila.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.