July 27, 2024

The Myth of Serbian Origin of Franck Beckenbauer

2 min read

Godišnja tužna vest o smrti Živorada Milosavljevića, poznatijeg kao Jepur, izazvala je sećanja na njegovu staru priču o poreklu. Jepur je šokirao svet 1971. godine tvrdeći da je otac slavnog Bekenbauera. U intervjuu za tadašnji list “Tempo”, ispričao je detalje o ovoj temi.

Jepur je bio jugoslovenski podnarednik koji je u aprilu 1941. godine dospio u nemačko zarobljeništvo. Nakon transporta kroz Bugarsku i Rumuniju, završio je u logoru u Milbergu, blizu Lajpciga, gde je ostao do kraja Drugog svetskog rata. Srećom, njegovo zarobljeništvo je bilo olakšano radom na okolnim imanjima. Nakon oslobođenja u maju 1945, Jepur je šetao po okolnim mestima i upoznao devojku u gradiću Delicu. Zabavljali su se sedam dana, a otac devojke, koji je držao kafanu, predložio je da se venčaju. Jepur je pristao, ali ne zna zašto je rekao prezime Mitrović umesto Milosavljević.

Dva meseca kasnije, Jepura je srela ruska vojska i ponovo ga deportovala u logor. Nikada više nije video svoju suprugu, koja mu je rekla da je trudna. U logoru su mu uzeli slike sa venčanja i deportovali ga nazad u Jugoslaviju. Nakon povratka u selo Sekurić, Jepuru je bilo teško što je ostavio trudnu suprugu, ali vremenom je zbog drugih problema zaboravio ono što se desilo. Nekoliko meseci kasnije, primio je pismo iz Nemačke na ime Živadina Mitrovića, ali pošto takve osobe nije bilo u selu, pismo je vraćeno. Vreme je prolazilo, i Jepur nije čuo ništa o svojoj supruzi, ali ljudi koji prate fudbal i poznaju Jepura tvrde da Franc Bekenbauer mnogo liči na njega i da je čak izjavio da mu je otac Jugosloven. Jepur bi voleo da se ovo istraži i da se sretne sa Francom, jer nema drugu decu.

Nemački mediji su preneli Jepurovu priču, na šta je odgovorio sam Bekenbauer. U razgovoru sa dopisnikom “Politike” iz Minhena, Bekenbauer je demantovao sve što je Jepur rekao. Bekenbauer je rekao da mu je majka Antonija, a ne Ana ili Helga kako je naveo Jepur. Takođe, njegova majka nije živela blizu Lajpciga, već u Minhenu. Njen otac takođe nije imao kafanu i 1938. se udala za Franca Bekenbauera, po kojem je i Franc dobio ime. Prema Jepurovim računicama, njegov sin se rodio 1946, a Bekenbauer pola godine ranije. Takođe, priča da je Bekenbauer rekao da mu je otac Jugosloven nije tačna. Jedina sličnost je prezime. Jepur je možda oženio ženu sa prezimenom Bekenbauer, ali u Nemačkoj je to često prezime kao što je Jovanović kod nas.

Zlatko Čajkovski, slavni fudbaler Partizana koji je otkrio mladog Bekenbauera i trenirao ga pet godina, demantovao je Jepurovo tvrdnje o srpskom poreklu Bekenbauera. Čajkovski je izjavio da je poznavao Kajzerovog oca, po kojem je Franc i dobio ime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.