May 2, 2024

Značaj Vučićeve posete Parizu: Indikacija da nismo sami u Evropi

2 min read

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije izjavio je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj ima značaj za Evropu. On je istakao da ta poseta pokazuje da Srbija nije usamljena u Evropi i da ima podršku od moćne zemlje u Evropskoj uniji. Zečević je naglasio da poseta predstavlja čast srpskom narodu i da je imala nekoliko važnih segmenata, uključujući posetu kompleksu Invalidi u Parizu, sastanke sa predsednikom Senata Gornjeg doma Francuskog parlamenta, kao i večeru kod predsednika Makrona. On je istakao da ova poseta znači da Srbija ima istorijskog partnera i prijatelja u Evropi, te da predstavlja dobar korak ka modernizaciji raznih segmenata srpske privrede i društva.

Zečević je takođe pomenuo odluku o nabavci modernog francuskog lovca rafal, ističući da to govori o modernizaciji srpske vojske. Govoreći o sastanku predsednika Srbije sa francuskim predsednikom, Zečević je istakao da je Vučić hrabro izneo činjenice o aktivnostima Beograda i Prištine, te da je to bio hrabar potez. On je naglasio da je važno istaći istinu pred javnošću i pred predsednikom Francuske. Zečević je takođe naveo da ambijent u vezi sa Kosovom i Metohijom u zapadnim zemljama za Srbiju predstavlja težak problem.

Što se tiče inicijative da se Priština primi u Savet Evrope, Zečević je istakao da postoji snažni argumenti da Priština ne zaslužuje članstvo u Savetu Evrope. Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, koja će biti realizovana od strane Francuza, Zečević je istakao da je to dobra vest jer predstavlja značajnu investiciju i veliki građevinski poduhvat. On je zaključio da poseta predsednika Srbije Parizu pokazuje želju Srbije da nastavi putem ka Evropskoj uniji, ali se istovremeno istakao da ostaju problemi kao što su Kosovo i Metohija i odnos sa Rusijom.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.