April 30, 2024

Poseta Vučića Francuskoj od strateškog značaja za bilateralne odnose.

2 min read

Predsednik Vučić je dočekan sa najvećim vojnim počastima prilikom susreta sa Frankom Risterom, delegiranim ministrom za spoljnu trgovinu, investicije, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike, i generalom Kristofom Abadom, vojnim guvernerom Pariza. Ovaj susret predstavlja izuzetan značaj za Srbiju i predstavlja jednu od najznačajnijih poseta u poslednjih 35 godina, kako politički, tako i ekonomski.

Francuske investicije mogu imati veliki uticaj na srpsku ekonomiju, meren je već desetinama milijardi evra. Kupovina “Rafala” omogućava Srbiji da unapredi svoju vojnu moć, što pokazuje Vučićevu pouzdanost kao partnera predsedniku Makronu.

Takođe, ovaj susret naglašava i strateško partnerstvo i opredeljenje Srbije ka Zapadu. Analitičar Mahmud Bušatlija ističe ekonomski značaj francuskih investicija na Balkanu, navodeći primer aerodroma koji je nakon koncesije beležio značajan porast profita.

Međutim, ističe se potreba za oprezom zbog veza sa razvijenim zemljama koje mogu ograničiti fleksibilnost zemalja u razvoju. Takođe, naglašava se licemerstvo i razlike u stavovima između zemalja kao što je Francuska, koja se zalagala za uvođenje sankcija Rusiji, i Srbije koja nije priznala Kosovo niti uvela sankcije Rusiji.

U pogledu političkih odnosa, postavlja se pitanje da li će Francuska promeniti stav po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope, s obzirom na njihovo učešće u NATO bombardovanju Jugoslavije. Takođe, ističe se značaj saradnje i vojne podrške koju Srbija dobija kroz ovaj susret, posebno u kontekstu pritiska i izazova sa kojima se suočava.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.