May 6, 2024

111 Lozničana na preventivnim pregledima

1 min read

Žene su još jednom pokazale veću odgovornost za zdravlje, čineći skoro 60% pregledanih. U poslednjoj akciji kontrole zdravlja obavljeni su kardiološki pregledi, uključujući EKG, merenje krvnog pritiska i testiranje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi. Ukupno je 631 osoba pregledana u prvih četiri akcije ove godine. U Službi hitne medicinske pomoći pregledano je 589 pacijenata, sprovedene su 62 intervencije na terenu, a 91 pacijent upućen je na dalju dijagnostiku i lečenje na sekundarnom nivou.

Urgentni centar je pregledao skoro 220 osoba, 54 su hospitalizovane, dok su dva pacijenta prevezena u Beograd, a jedan u Zdravstveni centar Valjevo. Služba opšte medicine zabeležila je oko 4.620 pregleda, gotovo 2.290 različitih medicinsko-tehničkih radnji i 416 intervencija u kućnom lečenju. U porodilištu je rođeno 12 beba, devet devojčica i tri dečaka. Broj pacijenata sa znacima akutnog infarkta miokarda, akutnog ishemijskog moždanog udara i respiratornih tegoba povećava se iz meseca u mesec.

Mart je uvek praćen povećanim brojem pregleda, delimično usled velikih dnevnih temperaturnih oscilacija i prelaska na letnje računanje vremena. Ova promena vremena, poznata kao “prolećni umor”, utiče na zdrave i osobito na pacijente sa hroničnim bolestima. Trenutno, ova promena vremena puni čekaonice lozničkog Zdravstvenog centra.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.