July 20, 2024

Šemso napravio deci ogroman dom, oni pokušali da ga ubiju

3 min read

” Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način”, čuvene su reči Lava Tolstoja, koje su se mnogo puta pokazale kao surova istina u realnom životu. Odrastao je u siromaštvu, a posle rata je umirao od gladi. – Svet je video svašta, ali ovakvu bedu retko.

Bos sam zimi išao, jeo sam ostatke kukuruza. Nakon napornog rada i truda, kada je taman sebi stvorio uslove za pristojan život, oženio se i ponadao da su pred njim konačno lepi dani. Međutim, ispostavilo se da mu je supruga imala, prema njegovim rečima, urođenu šizofreniju, ali on to nije odmah primećivao.

Sa ćerkom sam strašno propatio. A ne mogu da je smestim u neku ustanovu, jer opština ne dozvoljava. Bila je nedavno dva meseca na lečenju u Zenici, doktorka je rekla da nije za kuću i da težeg pacijenta nije imala.

Vezali su je i odveli. Molio je doktore da je ostave u bolnici, ali ga niko nije slušao. Posle kratkog lečenja je vraćaju kući.

– Kupio sam joj drva za ogrev, celu zimu nije htela da loži, ne znam ni kako je preživela onu hladnoću. Odnesem joj da jede, ona baci. Nikada me nije obišla kada sam bio strašno bolestan, sad nosim i kateter.

I sa ženom je imao velikih problema, isterala ga je iz velike kuće uz pomoć ucena, te je u pomoćnoj zgradi proveo sedam godina, naglašavajući da ga tada niko od njegovih nije posećivao. Tražio sam gore u srpskim selima spas, da me sin rođeni ne ubije. Moja žena ga je podržavala.

– Napravio sam im kuću od 900 kvadrata. Bio sam jedan od najboljih radnika u firmi, išao sam u školu tri godine i položio ispit, vozio sam ogroman bager. Mogu raditi na svim mašinama, osim na saobraćajnim.

Selio sam se pet puta, od osamdesetih godina sam počeo da primam veoma dobru platu, tad sam krneuo da gradim. Nikad nisam kupio sebi kola, vozio sam bicikl, kako bi njima više stvorio. Imam ja para, ali nema ko da mi pomogne.

Razmišljao je da ode u starački dom, ali je i tu naišao na komplikacije. – Šta će biti, nemam pojma. Sve sam podelio deci pre 15 godina.

Supruga mi je preminula pre oko 4 godine. Kada sam čuo to, bio sam toliko radostan, jer samo ja znam šta sam doživljavao od nje. Bio sam u agoniji.

Sam sebi spremim koliko mogu. Mučio sam se da skućim, a sad nemam mira. Ne biste verovali da živi čovek u ovom prostoru.

Nisam se nikada luksuzirao, ali je ovo katastrofa. Živim ovde od januara, otkako me je ćerka oterala sa sprata, da sačuvam živu glavu. Smatra da bi mu sa drugom ženom i sudbina bila bolja.

Samo nekog sa kim sam mogao prosečno da živim – zaključuje Šemso. Gospodin Kenan iz Austrije je pomogao ovom deki, saznavši za njegovu jezivu sudbinu. Istog trena je došao iz inostranstva kako bi smestio Šemsa u dom, koji je istakao da mu je ovo jedan od najradosnijih momenata, jer je napokon pronašao mir.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.