May 2, 2024

GRINLAND MENJA BOJU, LED SE TOPI, MOGUĆE OZBILJNE POSLEDICE ZA CELO SVET

1 min read

Prema legendi, Viking Erik Crveni bio je proteran na najveće ostrvo na svetu u 10. veku. U poslednjih tridesetak godina, otopilo se oko 1,6 posto ukupnog leda na Grenlandu, obuhvatajući područje veće od Velsa.

Dr. Džonatan Karvik, naučnik sa Univerziteta u Lidsu, vodio je novu studiju analizirajući satelitske slike visoke rezolucije. Naučnici su procenili da se u poslednjih trideset godina otopilo 28.707 kvadratnih kilometara grenlandskog ledenog pokrivača.

Dr. Karvik je istakao da se ovaj gubitak odnosi isključivo na grenlandski ledeni pokrivač, koji se često naziva unutrašnjim ledom, a ne celo ostrvo. Ledeni pokrivač Grenlanda je nekada prekrivao oko 81% površine ostrva, dok je sada, usled otapanja, smanjen na 71%.

Tamo gde je nekada bio led i sneg, sada su golo kamenje, močvare i grmlje. Ovo pretvaranje Grenlanda iz blještavo bele u zagasito zelenu boju takođe smanjuje njegov albedo – sposobnost reflektovanja sunčeve svetlosti.

Umesto visoko reflektujućeg belog leda, izložene površine sada imaju niži albedo što znači da apsorbuju više energije sunca umesto da je reflektuju. Od 1970-ih, regija se zagreva brže od globalnog proseka.

Na Grenlandu su prosečne godišnje temperature između 2007. i 2012. bile 3°C više u poređenju sa periodom od 1979. do 2000. godine.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.