April 14, 2024

Početak prvog Srpsko-grčkog poslovnog foruma

3 min read

Vučić je, u Palati Srbija, naglasio da Srbiju sa Grčkom povezuju emocije i istinsko prijateljstvo i da Srbi vole Grčku. Naglasio je da treba imati racionalan pristup u našim odnosima u budućnosti i izrazio uverenje da zajednički može da se uradi mnogo toga. “Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde.

Ja sam zato ne slučajno zamolio premijera Micotakisa danas, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište, jer je danas Srbija drugačija” – naglasio je Vučić. “Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju, da to ostane tako dovoljno snažno” – naveo je Vučić.

“Želim da kažem svim predstavnicima grčkih kompanija – dobrodošli ste u Srbiju” poručio je Vučić. “Ovo što smo mi predvideli da radimo, to se neće završiti 2027. To će biti samo jedan zamajac.

Samo jedan zamajac gde će apetiti postojati sve veći. Kada izgradimo jedan autoput, uvek bismo počinjali nova dva. Kada izgradimo pet, uvek počinjemo novih deset.

Tome nema kraj” – rekao je Vučić. “Uspevam oda uz visoku stopu rasta, bili smo prvi u kovid godini. I tada je ubrzani rast dodatno krenuo.

Mi nemamo dovoljno kapaciteta da to izgradimo. Mi smo sada u trci sa vremenom, ne smemo da se igramo. Moramo da radimo danonoćno.”

“Sav strah mi je vezan za to hoćemo li uspeti, postavili smo visoko lestvicu. Imamo sve više stranih radnika, po prvi put nam se vraćaju ljudi. U prethodnih sto dana, imamo još 21 hiljadu onih koji dolaze iz regiona, Evrope, čak i iz Kanade.

Iz Nemačke čak 1.164, iz Austrije 595, iz mnogih zemalja, iz Švajacrske 595. Ali i dalje nemamo dovoljno snage.” “Srbija ima veoma velike i ambiciozne planove do 2027.

To je velika prilika za investicije. Naša privreda nalazi se u drugačijoj fazi, mi smo izašli iz produžene ekonomske krize biti domaćin Expa.” “To je naša najveća razvojna šansa.

U oštroj konkurenciji pobedili smo Argentinu, Ameriku… Vučić je pre 15 godina predstavio je program “Skok u budućnost” koji predstavlja značajne investicije u sve sfere našeg života. Sve što se dešava u našoj zemlji i Evropi i svetu, sve se zasniva na rastu.” “Srbija je imala prošle godine 2,5 stopu rasta.

Prošle godine smo prešli granicu BDP-a od 69 milijardi. Ako sve bude kako smo isplanirali, očekujemo da ćemo za tri godine stići na 100 milijardi BDP. To je ogroman skok unapred za celu našu ekonomiju.”

“Govorio je i o Beogradu na vodi – veličini i potencijalu tog projekta. Pozvao je grčke privrednike da ulažu u Srbiju i istakao da će im Srbija uvek biti pouzdan partner.”

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.