May 9, 2024

Kriziranje u Teksasu: Prijetnja i Otcjepljenje

1 min read

Guverner Teksasa Greg Abot izjavio je da će se suprotstaviti federalnim snagama ako bude potrebno, a podržava ga još 25 republikanskih guvernera koji su spremni pružiti vojnu podršku Teksasu. Ova situacija ima potencijal da duboko utiče na odnose između savezne vlade i država i da ozbiljno utiče na izbornu godinu demokrate Džoa Bajdena.

Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima ovlašćenje da ukloni žicu, ali Abot tvrdi da će pojačati državnu patrolu na granici. Advokat za imigraciju Haim Vaskez tvrdi da smo svedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlašćenja Vrhovnog suda.

Očekuje se da pitanje ilegalne imigracije ima ozbiljan uticaj na politiku i predsedničke izbore, s obzirom da je dosegla kriznu tačku s rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka prošlog meseca.

Zagovornici otcepljenja Teksasa već godinama zagovaraju održavanje referenduma o secesiji Teksasa, uprkos činjenici da Ustav SAD-a ne dopušta otcepljenje od države. Teksas se odvojio od SAD-a 1861. i proveo je devet godina kao vlastita nacija pre nego što je postao savezna država Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se odvojio od SAD-a 1861. pre nego što je ponovo primljen nakon završetka Građanskog rata 1870.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.