May 8, 2024

Naučnici u Srbiji će od februara imati veću platu

1 min read

Naučna zajednica u Srbiji uskoro će dobiti povećanje plate nakon 13 godina. Ovo povećanje trebalo bi da bude primljeno sredinom februara zajedno s januarskim platama. Ministarstvo je objavilo koeficijente za obračun plata po zvanjima i garantuje da nijedna plata neće biti smanjena.

Program institucionalnog finansiranja, uveden 2017. godine, predviđa ugovore o radu u vremenu trajanja naučnog zvanja od pet godina, a za naučne savetnike na neodređeno. Međutim, samo polovina fakulteta u Srbiji primenjuje ovaj program, dok ostali i dalje potpisuju ugovore s istraživačima na godinu dana.

Status istraživača na fakultetima još uvek nije rešen, iako su radne grupe formirane da reše ovaj problem. Tehnička vlada nije mogla da usvoji izmene Zakona o nauci i istraživanjima, što je usporilo rešavanje ovog problema.

Naučna zajednica se dugo suočavala s problemom evaluacije rada istraživača, koja je poslednji put obavljena 2011. godine. Oko 80% istraživača je ostalo oštećeno u niskim kategorijama, uz veliku razliku u platama između najviše i najniže kategorije istog zvanja.

Budžet za nauku je povećan u odnosu na prethodnu godinu, ali još uvek nije dostigao 1% BDP-a. Ovo se smatra nedovoljnim za brz i kvalitetan razvoj nauke, a daleko je od evropskog standarda, koji izdvaja oko 4% BDP-a za nauku.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.