May 8, 2024

Farmer Protests in France Follow German, Polish, Bulgarian, and Romanian Revolts in the EU

1 min read

Poljoprivrednici u Evropskoj uniji protestuju protiv politike vladajućih struktura koju smatraju kontradiktornom, nepoštenom i pretnjom budućnosti. Njihov protest se sve više širi, uključujući i masovne proteste u Nemačkoj, gde je nedavno 6.000 traktora dovezeno u centar Berlina. U Francuskoj su poljoprivrednici blokirali puteve širom zemlje, a protesti su kulminirali tragedijom kada su poljoprivrednica i njena ćerka poginule u sudaru na barikadi koju su demonstranti postavili.

Najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA najavio je nastavak protesta i akcija na nacionalnom nivou. Predsednik FNSEA, Arno Ruso, izjavio je da u ovoj fazi nije planirana blokada Pariza.

Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog nelojalne konkurencije, ukidanja vladinih subvencija, poskupljenja dizel goriva, dodatnih nameta na potrošnju vode i birokratskih prepreka.

Protesti su se proširili i na druge zemlje u EU, uključujući Holandiju, Nemačku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku i Bugarsku. Demonstracije su takođe održane i u Briselu.

Ova napetost i protesti povezani su sa predstojećim izborima za Evropski parlament u junu, a ultradesničarske političke stranke pokušavaju da iskoriste situaciju u svoju korist. Ekonomski eksperti ističu da je politika prema poljoprivredi jedan od najvećih promašaja u ekonomskoj politici EU, dok su poljoprivrednici izloženi izazovima nelojalne konkurencije i smanjenja subvencija.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.