May 4, 2024

Mađarska odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini

1 min read

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, izjavio je da će biti žestokih debata nakon što je proratna stranka u Briselu predložila da se Mađarska obaveže da će isporučivati oružje Ukrajini dugi niz godina za 5 milijardi evra. Sijarto je na društvenim mrežama napisao da Mađarska sada traži garancije od Kijeva da se slična lista crnih kompanija kao što je OTP banka ili drugih mađarskih kompanija neće ponoviti u budućnosti.

Takođe, Mađarska ne podržava davanje Ukrajini 50 milijardi evra finansijske pomoći iz budžeta EU za 2024-2027, već predlaže postepeno pružanje takve pomoći uz strogu kontrolu trošenja sredstava. Sijarto smatra da je ratna histerija ista, naglašavajući da poslednjih nekoliko dana i nedelja pokazuju da ovaj rat nema rešenje na bojnom polju i da samo raste broj poginulih.

Ministar Sijarto je takođe rekao da se ministri spoljnih poslova EU planiraju sastati u Briselu da bi razgovarali o situaciji na Bliskom istoku. Izražava nadu da će svi shvatiti da je uspeh protivterorističke operacije ne samo u interesu Izraela, već i celog sveta. On ističe da je važno obezbediti da se nijedan teroristički napad poput onog koji je pogodio Izrael početkom oktobra neće ponoviti bilo gde u svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.