July 27, 2024

Antony Blinken Sends Letter to Bosnia and Herzegovina and Croatia

2 min read

Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje gasovoda Blinken je označio šefa HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Blinken tvrdi da kašnjenje s nastavkom izgradnje gasovoda preti njegovoj realizaciji.

Prema navodima Blinkena, zahtevi Čovića da se osnuje posebna kompanija sa sedištem u Mostaru koja bi realizovala izgradnju gasovoda sa Hrvatskom predstavljaju dupliranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava celi projekt. “Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU” upozorio je Blinken i pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji. Blinken je dodao da posao gasnog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sedištem u Sarajevu. Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne gasne interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti – navodi se u pismu.

Podseća se da je ovaj oštar nastup američkog državnog sekretara usledio nakon što je prošle godine ambasador SAD takođe prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje gasovoda između BiH i Hrvatske.

Projekt Južne gasne interkonekcije trebao bi da poveže gasovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala da bude zavisnik samo od ruskog gasa koji pristiže turskim tokom. S Hrvatskom bi trebalo da se spoji na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva kraka – jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Posao oko toga projekta započeo je BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH koju zbog nedavnog jednostranog ugovora snabdevanja i prelaza na turski tok tuži mađarski FGSZ pred arbitražnim sudom u Cirihu zahtevajući odštetu od 21 milion dolara, što bi moglo potpuno da ugrozi njihovo poslovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.