May 7, 2024

Predsednik Vučić najavio ambiciozan plan izgradnje cele Srbije pred Ekspo 2027, a stručnjaci daju svoju ocenu

2 min read

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da će Ekspo 2027. doneti razvoj celokupne Srbije, a ne samo Beograda, i naveo niz projekata koji će imati veliki značaj za sve građane zemlje. Predsednik je istakao da će se sprovesti izgradnja novih industrijskih zona, privlačenje investitora i integralni razvoj. On je naglasio da će Ekspo uključiti izgradnju brze saobraćajnice koja će povezati put do Aranđelovca i dalje, kao i otvaranje ambulanti širom Srbije. Vučić je istakao da se ne radi samo o uređenju Surčina i centra Beograda, već o izgradnji cele zemlje.

Takođe je najavio da će u subotu predstaviti plan za razvoj zemlje i povećanje životnog standarda građana. Plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027. Predsednik je istakao da će ulaganja biti usmerena ka reindustrijalizaciji i energetskom sektoru. On je najavio otvaranje novog termo-bloka u Kostolcu i naglasio važnost ulaganja u zelenu energiju, energetske projekte i rudarstvo. Vučić je takođe pomenuo potencijal za eksploataciju zlatnih nalazišta u Srbiji.

Ekonomista Miladin Kovačević ocenjuje da je ovo novi ciklus rasta i razvoja koji se nadovezuje na prethodni ciklus započet 2015. godine. Kovačević ističe da su ulaganja sada na većem nivou i obuhvataju različite oblasti ekonomije, infrastrukture i standarda. On navodi šest ključnih ciljeva programa: poboljšanje životnog standarda građana, modernizacija i obrazovanje uz infrastrukturni razvoj, izgradnja klasične infrastrukture, nastavak industrijalizacije, uslužne delatnosti i sam Ekspo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.