May 6, 2024

“Najteži slučaj u karijeri: Razgovor s Zorom Dobričanin”

2 min read

U svojoj velikoj ispovesti za Kurir, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović otkriva da je u svojoj karijeri imala samo teške slučajeve, svaki iz različitih razloga. Neki slučajevi su bili teški zbog same činjenice ko je okrivljeni, neki zbog vrste i težine krivičnog dela, načina izvršenja i vrste dokaza, a neki zbog pritiska javnosti i razbuktalih “navijačkih” strasti. Kao branioci, kako okrivljeni klijenti, tako i ona su bili gotovo linčovani.

Jedan od mnogo predmeta koje je Dobričanin imala bio je protiv Nikole Ćurčića, Radomira Markovića, Branka Crnog i Milana Radonjića, koji su bili šefovi nekadašnjeg Resora državne bezbednosti. Ovi predmeti su bili pokrenuti posle petooktobarske “revolucije” kada su pobednici, u svom revanšističkom naletu prema prethodnoj vlasti, pokrenuli mnogo postupaka “protiv bivšeg režima”.

Dobričanin naglašava da su se trudili da slučajevi budu što zvučniji, pa su optužbe uključivale i odavanje državne tajne. Međutim, na kraju su sve oslobađajuće presude, uključujući i presude za sve njene klijente po tim političkim krivičnim prijavama i optužnicama iz tog vremena.

Dobričanin ističe da nije dokazano da je došlo do odavanja državne tajne, a čak i da je došlo do odavanja navodnih tajni koje su bile na spornim diskovima, to ne bi predstavljalo opasnost po bezbednost zemlje.

Ona takođe opisuje kako je ovaj postupak bio iscrpljujući, gde je javnost bila isključena i ona nije mogla da se konsultuje ni sa kim. Tada nisu imali mogućnost stručnog savetnika kao danas, što je činilo sve još težim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.