July 27, 2024

Sad tuga jer je preminuo Franz Beckenbauer!

2 min read

Legendarni fudbaler Franc Bekenbauer preminuo je u 75. godini. Bekenbauer je patio od Alchajmerove bolesti, koja se značajno pogoršala pre njegove smrti. Rođen je 11. septembra 1945. u Minhenu i smatra se jednim od najvećih centarhalfova u istoriji fudbala.

Veći deo svoje karijere proveo je igrajući za Bajern Minhen od 1964. do 1977. godine. Takođe je igrao za Kosmos iz Njujorka, Hamburger i ponovo za Kosmos, postigavši ukupno 98 golova na 754 utakmice. Bekenbauer je takođe igrao za reprezentaciju Nemačke 13 godina i postigao 14 golova na 103 utakmice. Nakon igračke karijere, postao je trener i vodio reprezentaciju Nemačke, Olimpik Marsej i Bajern Minhen.

Tokom svoje karijere, Bekenbauer je osvojio brojne trofeje, uključujući pet titula prvaka Nemačke, četiri Kupa Nemačke, tri Kupa šampiona, jedan Kup pobednika kupova i jedan Interkontinentalni kup sa Bajernom. Takođe je osvojio titulu prvaka sa Kosmosom i Hamburgerom. Sa reprezentacijom Nemačke osvojio je Svetsko prvenstvo 1974. godine i Evropsko prvenstvo 1972. godine.

Bekenbauer je takođe bio dvostruki dobitnik Zlatne lopte za najboljeg igrača sveta i četiri puta je proglašen za najboljeg igrača godine u Nemačkoj. Međutim, njegovo zdravstveno stanje je počelo da se pogoršava od smrti njegovog sina Stefana 2015. godine. Patio je od Parkinsonove bolesti, demencije i imao je nekoliko operacija srca. U poslednje vreme, povukao se iz javnosti. Nakon što se nije pojavio na proslavi 33. godišnjice osvajanja titule prvaka sveta, pojavile su se glasine o njegovoj teškoj bolesti, što se na kraju potvrdilo. Porodica Bekenbauer je u saopštenju zamolila da se mirno oplakuje preminuli fudbaler i da se uzdrže od postavljanja pitanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.